MID SEASON SALE până la -30%! Cumpără produse de top la prețuri și mai mici. VEZI MAI MULT
CĂUTARE…

Țesăturile ecologice în modă – un ghid cuprinzător al materialelor și îmbrăcămintei ecologice

5 min.

Moda sustenabilă este un cuvânt la modă care apare din ce în ce mai des în contextul grijii față de mediu. Din ce în ce mai mulți dintre noi suntem atenți nu numai la separarea corectă a deșeurilor, la economisirea apei sau la cumpărarea de produse fără ambalaje din plastic, ci și la compozițiile și certificatele de pe etichetele hainelor. Te întrebi ce materiale sunt cu adevărat ecologice și dacă merită să plătești mai mult pentru haine ecologice? Consultă ghidul nostru de țesături eco și află mai multe despre acest subiect!

Lenjerie, vâscoză, bumbac sau poate cașmir? Nu știi sigur ce țesături sunt ecologice? Aruncă o privire pe lista de mai jos pentru a afla ce țesături merită să fie numite ecologice și cumpără mai conștient.

MSS

Moda ecologică este o tendință nu numai pentru giganții modei, cum ar fi Stella McCartney și brandurile locale, ci și pentru lanțurile de magazine. Producătorii de haine în masă, responsabili de fenomenul fast fashion, acordă din ce în ce mai multă atenție modului în care sunt produse materialele și originii lor. Țesăturile ecologice sunt produse într-un mod mai prietenos cu mediul înconjurător prin reducerea la minimum a utilizării de substanțe chimice și coloranți dăunători, prin reducerea consumului de apă, energie, deșeuri și a amprentei de carbon și prin reciclarea textilelor existente. Hainele eco-friendly sunt cele realizate din materiale naturale sau reciclate, precum și cele realizate cu respectarea drepturilor omului.

Vrei să te bucuri de modă într-un mod mai responsabil, fără a sacrifica cumpărăturile? Optează pentru haine din materiale ecologice, care nu sunt doar prietenoase cu mediul înconjurător, ci și cu pielea ta. Ce țesături să cauți pe etichetele de compoziție a hainelor? Răspunsul este mai jos.

[Materiale organice]: In

Inul este o fibră naturală obținută din tulpinile plantei cu același nume, care este de aproape trei ori mai rezistentă decât bumbacul. Producția sa nu are un impact negativ asupra mediului, ba chiar este benefică pentru acesta, deoarece fertilizează solul. Inul are proprietăți antialergenice și antibacteriene, deci este materialul ideal pentru persoanele cu piele sensibilă. Datorită unor proprietăți precum lejeritatea, aerisirea și absorbția de umiditate, hainele din in sunt perfecte pentru vară. Cu siguranță îți vor plăcea rochiile din in, de exemplu, care arată uimitor și, mai presus de toate, oferă confort chiar și în zilele toride.

[Materiale organice]: Bumbac organic

Unul dintre cele mai utilizate materiale ecologice este bumbacul organic. Prin ce se deosebește de bumbacul convențional? Până la 2.500 de litri de apă sunt folosiți pentru a produce un tricou din bumbac neecologic, în timp ce culturile de bumbac organic sunt de obicei irigate cu apă de ploaie. De asemenea, bumbacul organic este recoltat manual, ceea ce îl face o materie primă mai curată, iar în producția sa sunt folosite numai substanțe naturale. Acest material este extrem de moale și prietenos cu pielea.

[Materiale organice]: Lyocell / Tencel

Lyocell, cunoscut și sub numele de tencel, este un material moale derivat din celuloza din lemn. Marele său avantaj este biodegradabilitatea – materialul se biodegradează în 6 săptămâni, dacă este supus unor condiții de compostare adecvate. Datorită utilizării solventului netoxic NMMO, care poate fi refolosit în procesul de producție, și a consumului redus de apă, Lyocell este unul dintre cele mai ecologice materiale. În plus, hainele din lyocell nu sunt doar ecologice, ci și confortabile. Această țesătură elastică și bine respirabilă este adesea folosită pentru lenjerie de corp, haine de alergare și haine de vară.

[Materiale ecologice]: LENZING™ ECOVERO™

LENZING™ ECOVERO™ este o vâscoză ecologică fabricată din celuloză de lemn certificată, 100% biodegradabilă. Producția de vâscoză certificată LENZING™ ECOVERO™ utilizează cu 50% mai puțină apă decât vâscoza convențională. Materialul este extrem de moale și plăcut pentru piele, având, de asemenea, proprietăți respirabile și de absorbție a umidității. Este ideal pentru rochii și bluze, precum și pentru pulovere și pantaloni.

[Materiale organice]: Fibre de cânepă

Hainele realizate din fibre de cânepă abia încep să câștige popularitate, dar merită deja să arunci o privire asupra acestui material complet biodegradabil. Cultivarea cânepei utilizează cu până la 70% mai puțină apă decât bumbacul și are un impact pozitiv asupra fertilității solului. De asemenea, nu necesită utilizarea de pesticide. Hainele realizate din fibre de cânepă sunt ușoare și delicate cu pielea, la fel ca și inul, și au în plus proprietăți antibacteriene și antifungice.

[Materiale ecologice]: Lână reciclată

Pe lângă cultivarea naturală, reciclarea țesăturilor este, de asemenea, importantă și oferă șansa de a utiliza materiale deja existente. Lâna reciclată este fabricată din reziduuri de producție sau din haine vechi. Producția sa utilizează mult mai puțină apă, energie și resurse naturale decât procesul standard de producție a lânii obișnuite.

Certificatele și simbolurile de pe țesăturile ecologice ne permit să recunoaștem dacă un articol de îmbrăcăminte a fost produs într-un mod durabil, în armonie cu mediul înconjurător și cu respectarea drepturilor muncitorilor. Mai jos sunt prezentate câteva dintre cele mai cunoscute etichete.

Certificat GOTS – Global Organic Textile Standard

Acesta este unul dintre cele mai populare certificate ecologice din Europa, care dovedește că produsul a fost creat cu respectarea mediului și a drepturilor muncitorilor. Certificatul este acordat în două cazuri – dacă produsul este format din cel puțin 70% fibre organice certificate sau dacă conținutul de materii prime certificate atinge 95%. Printre mărcile disponibile pe MODIVO, hainele din colecția Mango Committed poartă certificatul GOTS. De asemenea, poartă ștampilele OCS (Organic Cotton Standard) și GRS (Global Recycled Standard).

© Global Organic Textile Standard (foto: materiale de presă)

Certificat ECOLABEL

Certificatul Ecolabel este acordat de Comisia Europeană, iar produsele și serviciile sale au fost verificate cu atenție în ceea ce privește materialele și procesele utilizate. Se acordă pentru o mare varietate de produse, inclusiv aparate electrocasnice, produse cosmetice, produse de curățare, precum și textile și îmbrăcăminte. Eticheta se găsește atât pe hainele naturale, cât și pe cele artificiale.

Ecolabel (foto: materiale de presă)

Certificat OCS – Standarde de conținut organic

Certificatul „Organic Content Standards” se acordă produselor textile fabricate din materiale organice. Simbolul OCS 100 indică faptul că produsul conține cel puțin 95% fibre provenite din agricultura ecologică.

Organic Content Standards (foto: materiale de presă)

Certificat OEKO-TEX STANDARD 100

Eticheta Oeko-Tex Standard 100 este acordată producătorilor de îmbrăcăminte, precum și de produse semifinite: țesături, fire și vopsele. Acesta este acordat de Asociația Internațională Oeko-Tex pentru cercetarea și dezvoltarea ecologiei produselor textile. Îmbrăcămintea cu acest simbol nu poate conține anumite substanțe nocive pentru sănătate, iar procesul de producție nu poate polua mediul înconjurător.

© OEKO-TEX® (fot. materiale de presă)

Până la 60% din hainele disponibile în magazine sunt confecționate din țesături artificiale, care nu sunt reciclabile și care au nevoie de până la 200 de ani pentru a se descompune. Când se spală cu materiale artificiale, se eliberează microplastice, care intră în mediul înconjurător odată cu apa. Cum putem preveni acest lucru? Alege haine ecologice din materiale naturale sau reciclate! Hainele eco-friendly nu sunt numai bune pentru planetă, ci și pentru pielea ta. Cele mai multe dintre ele sunt antialergice și antibacteriene și, în plus, absorb umezeala și permit pielii să respire. Este demn de remarcat faptul că prezența fibrelor sintetice sau artificiale în compoziție este adesea necesară pentru a conferi hainelor caracteristicile corespunzătoare, de exemplu, elasticitatea, dar nu trebuie să depășească o duzină de procente din întreaga compoziție. Moda ecologică înseamnă, de asemenea, cumpărături mai chibzuite și investiții în articole de înaltă calitate, care vă vor fi utile timp de mai mulți ani.

Moda sustenabilă nu este doar un slogan gol, ci acțiuni concrete pe care brandurile le întreprind pentru a minimiza efectele negative ale producției de îmbrăcăminte. Pe MODIVO vei găsi o gamă largă de haine cu eticheta eco-friendly, care au fost produse integral sau parțial din țesături ecologice.

Citește și articolul >>> Marcajele etichetelor – cum să citești corect simbolurile de pe articolele vestimentare?

Imagine principală: Portland Press Herald via Getty Images

Tendințe și Sfaturi
Insta News