CĂUTARE…

Marcajele etichetelor – cum să citești corect simbolurile de pe articolele vestimentare?

Ți s-a întâmplat vreodată ca un pulover de lână să se micșoreze cu câteva numere după spălare, iar imprimeul de pe un tricou să se dizolve la atingerea cu fierul de călcat? Aceste incidente ni se întâmplă tuturor, motiv pentru care este atât de important să urmăm instrucțiunile de îngrijire de pe etichetele hainelor. Dacă simbolul fierului de călcat și al cercurilor barate nu îți sună cunoscut, consultă ghidul nostru! Îți vom explica cum să descifrezi etichetele de spălare, călcare, uscare și albire. Dacă îngrijești corect țesăturile delicate, hainele tale își vor păstra forma, culoarea și mărimea pentru o perioadă lungă de timp.

Investim din ce în ce mai mult în materiale de înaltă calitate, cum ar fi lâna, mătasea sau inul, așa că merită să avem grijă de ele. Ce înseamnă de fapt simbolurile de spălare? Producătorii folosesc de obicei 5 simboluri care se referă la:

 1. spălare (recipient cu apă),

 1. albire (triunghi),

 1. călcare (fier de călcat),

 1. uscare (pătrat),

 1. curățare chimică ( cerc).

Una dintre cele mai importante indicații de pe etichetă este cea referitoare la spălare. Acesta ne spune dacă ne putem spăla hainele în mașina de spălat și, dacă da, la ce temperatură. Aceasta este, de obicei, prima imagine de pe etichetă și este simbolizată de un recipient cu apă. Numărul din el indică temperatura maximă la care poate fi spălat articolul. Și cum arată simbolul de spălare manuală? Este o pictogramă care reprezintă un recipient cu apă și o mână scufundată. Apare de obicei pe puloverele de cașmir și de lână, pe bluzele de mătase și pe alte țesături delicate care nu suportă temperaturile ridicate. Pentru a preveni deteriorarea și micșorarea, articolele de îmbrăcăminte cu acest marcaj trebuie spălate cu grijă – înmuindu-le într-un vas cu apă călduță și un detergent ușor, sau reglând mașina de spălat pe programul de spălare manuală. Unele etichete de spălare au opțiuni suplimentare:

 1. Simbolul de spălare barat – aceste haine nu trebuie spălate nici manual, nici în mașina de spălat. În schimb, acestea pot fi curățate la o curățătorie profesională.

 1. Simbolul rufelor cu o linie orizontală în partea de jos – înseamnă că se spală cu grijă. Setează mașina de spălat pe programul pentru rufe delicate.

 1. Simbolul de spălare cu două linii orizontale în partea de jos – indică rufe delicate. Selectează programul cu cea mai mică temperatură și cea mai mică viteză de centrifugare.

 

Unul dintre cele mai ușor de descifrat simboluri de pe etichetele de îmbrăcăminte este cel care reprezintă un fier de călcat. Acesta ne spune dacă o țesătură este potrivită pentru călcare și, dacă da, la ce temperatură. Iată semnificația detaliată a simbolului de călcat:

 1. Simbolul de călcat încrucișat – hainele cu acest simbol nu trebuie călcate.

 1. Simbolul de călcat cu un punct în mijloc – înseamnă că hainele pot fi călcate la o temperatură maximă de 110 grade Celsius. Se aplică de obicei țesăturilor sintetice, cum ar fi viscoza sau poliesterul.

 1. Simbolul de călcat cu două puncte în mijloc – indică călcatul la o temperatură maximă de 150 de grade Celsius. Acesta este potrivit pentru mătase și lână.

 1. Simbolul de călcat cu trei puncte în mijloc – înseamnă 200 de grade Celsius la maxim. Vei găsi acest simbol pe hainele din in și bumbac.

Cel de-al doilea marcaj de pe etichetă este, de obicei, un triunghi caracteristic. Indică dacă articolul poate fi albit și tratat cu clor. Acestea sunt simboluri importante de reținut, care pot contribui la prelungirea rezistenței culorilor hainelor noastre:

 1. Triunghi gol – hainele cu acest semn pot fi albite.

 1. Triunghi încrucișat – indică faptul că este interzisă utilizarea înălbitorului și a produselor de îndepărtare a petelor.

 1. Triunghi cu linii diagonale în mijloc – este permisă utilizarea înălbitorului cu oxigen.

Semnele pentru curățătoriile profesionale constau, de obicei, dintr-un cerc și o literă în mijloc. Este o idee bună să te familiarizezi cu semnificația acestora înainte de a duce hainele la spălătorie.

 1. Cerc gol – aceste articole de îmbrăcăminte pot fi curățate chimic.

 1. Cerc încrucișat – nu se curăță chimic.

 1. Cercul cu litera „P” sau „F” – curățare chimică în soluție de carbonat sau benzină.

 1. Cercul cu litera „W” – este permisă curățarea umedă.

Ultimul marcaj de pe etichetă se referă la uscarea hainelor și are forma unui pătrat. Uscarea corectă este la fel de importantă ca și spălatul și călcatul, deoarece contribuie la durabilitatea hainelor. Unele țesături pot fi uscate în uscătoare electrice, dar altele vor fi deteriorate de căldură. Mai jos vei găsi semnificația tuturor simbolurilor de uscare:

 1. Pătrat cu cerc în centru – se usucă în mașina de spălat.

 1. Pătrat încrucișat cu un cerc în centru – nu se usucă în mașina de spălat.

 1. Pătrat cu un cerc în centru și un punct – se usucă în uscător la temperatură scăzută.

 1. Pătrat cu un cerc în centru și două puncte – se usucă în mașina de spălat la temperatură normală.

 1. Pătrat cu trei liniuțe verticale – se usucă în poziție verticală, de preferință pe un umeraș pentru a păstra forma îmbrăcămintei.

 1. Pătrat cu o linie orizontală – se usucă pe orizontală, de exemplu, pe un prosop desfășurat. Se aplică puloverelor și tricourilor elastice.

 1. Pătrat cu două liniuțe în colțul din stânga sus – se usucă la umbră pentru a evita decolorarea hainelor.

Pentru cei mai mulți oameni, etichetele de pe haine par a fi de puțin folos și greu de reținut, însă, dacă urmezi recomandările producătorilor de îmbrăcăminte, te poți bucura de puloverul sau bluza ta preferată timp de mulți ani.

Te invităm să citești și articolul >>> Țesăturile ecologice în modă – un ghid cuprinzător al materialelor și îmbrăcămintei ecologice

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l mai departe!
Tendințe și Sfaturi
Insta News