Doar cu noua aplicație! -29 lei reducere la produsele selectate cu codul VEZI MAI MULT
CĂUTARE…

Elastanul – proprietăți. Cum beneficiază hainele de pe urma amestecului de elastan?

3 min.

Acesta apare pe etichetele pantalonilor, tricourilor, puloverelor de iarnă și chiar și a lenjeriei de corp, asigurând o potrivire confortabilă și reducerea șifonării blugilor slim. Îți prezentăm elastanul! Află de ce această fibră sintetică este un element de bază în articolele de îmbrăcăminte de peste 60 de ani și descoperă proprietățile sale unice.

Pasionații de modă informați preferă materialele naturale, însă ei știu, de asemenea, că nu ar exista o lume a modei fără materiale sintetice, cum ar fi elastanul discret, dar nu mai puțin important.

Elastanul, cunoscut și sub numele de spandex, este clasificat ca o fibră sintetică flexibilă. A fost inventat în 1958 de Joseph Shivers la laboratorul DuPont și, în mod interesant, a fost inițial destinat utilizării militare. De-a lungul timpului, producătorii i-au recunoscut potențialul în industria textilă, transformându-l într-un element de bază în lumea modei.

Elastanul este o fibră poliuretanică, fiind fabricat din cauciuc cu un conținut de poliuretan de 85%. Drept urmare, este de trei ori mai rezistent la rupere decât multe fibre de cauciuc. Când este întins, elastanul se alungește cu până la 1.000%, fiind astfel o țesătură flexibilă, durabilă și rezistentă la rupere. Această versatilitate a făcut din elastan un adaos valoros pentru alte materiale, cum ar fi lâna sau bumbacul.

Lycra și elastan – diferențe

Probabil cunoști termenul „lycra”, folosit în mod obișnuit la cumpărarea dresurilor. Este utilizat interschimbabil cu „elastan” – atât pe bună dreptate, cât și în mod greșit. De ce? Pentru că ambele țesături sunt fabricate din aceeași fibră moale de poliuretan.

„Lycra” este marcă înregistrată a Invista, anterior sub marca DuPont. În ciuda faptului că este un nume brevetat, „lycra” a devenit o parte a limbajului cotidian.

Țesăturile aspre la atingere, rigide, care strâng corpul, sunt în general incomode. Elastanul vine în ajutor făcând hainele mai ușoare, mai elastice și mai plăcute la atingere. Spandexul crește elasticitatea articolelor de îmbrăcăminte, făcând pantalonii sau topurile să revină la forma inițială după purtare.

Vilgustė Gustaitytė purtând un costum din spandex.
Dixie D’Amelio la prezentarea de modă pentru femei Saint Laurent pentru sezonul primăvară/vară 2024 în timpul Săptămânii Modei de la Paris (Photo by Marc Piasecki/WireImage)

Prin urmare, elastanul face posibilă obținerea caracteristicilor dorite în industria îmbrăcămintei. Se amestecă eficient cu materiale precum:

  • lână,
  • bumbac,
  • nailon,
  • poliester,
  • denim.

Elastanul crește libertatea și confortul în timpul mișcării, fiind un adaos versatil pentru hainele elegante, casual și sport.

S-ar putea să te intereseze și acest subiect >>> Țesăturile ecologice în modă – un ghid cuprinzător al materialelor și îmbrăcămintei ecologice

Dacă te uiți la etichetele hainelor din magazine – sau chiar din dulapul tău – vei observa adesea cuvântul „elastan”. Acest lucru se datorează faptului că producătorii îl adaugă adesea la:

Dixie D’Amelio purtând colanți spandex la Săptămâna Modei de la Paris.
Vilgustė Gustaitytė în timpul Campionatelor Europene de Triatlon din 2023 (Photo by Yagiz Gurtug/NurPhoto via Getty Images)

Elastanul este un amestec popular din țesături, folosit în jeans și colanți. Îl vei găsi adesea în compoziția pantalonilor chino, pantalonilor țigaretă și a pantalonilor tip jogger. Spandexul este inclus în paltoane, tricouri și topuri. Crește elasticitatea puloverelor pe care îți place să le porți în diminețile geroase de iarnă.

De asemenea, elastanul conferă lejeritate rochiilor, făcându-le să se așeze frumos pe corp, fără a-l strânge. Datorită elastanului, hainele devin practice fără compromiterea designului.

Jeans sau jeans skinny reprezintă un element de bază în garderoba multor femei și bărbați. Elastanul joacă un rol esențial în a se asigura că acești pantaloni se potrivesc perfect, oferind libertate de mișcare fără constrângere. Denimul în sine este rigid și dur, așa că adăugarea de spandex îi îmbunătățește semnificativ structura.

Bărbat purtând jeans mulați.

Acest amestec elastic de elastan este folosit nu numai pentru jeans, ci și pentru fuste, rochii, topuri și chiar jachete. El face aceste articole de îmbrăcăminte să se așeze bine pe corp, în special în cazul hainelor slim fit. Fie că ești în căutarea unor jeans comozi pentru o tură de 8 ore la birou sau pentru o plimbare relaxată cu prietenii, alegerea unei perechi cu amestec de elastan îți va spori libertatea și confortul în viața de zi cu zi.

Elasticitatea acestei țesături face foarte ușoară eliminarea cutelor de pe tricouri sau topuri în timpul călcării, ajutându-vă să economisiți timp prețios.

Acest amestec de materiale prelungește, de asemenea, durata de viață a hainelor și previne decolorarea, asigurându-se că acestea pot fi purtate mai multe sezoane. Cu pantaloni, topuri și jachete rezistente, ai o bază versatilă pentru numeroase ținute. Un tricou alb din bumbac cu amestec de elastan este o bază ideală pentru ținutele de primăvară și vară.

Elastanul, deși este benefic, nu este lipsit de dezavantaje – este sensibil la căldură și, prin urmare, poate intra la apă dacă este spălat la o temperatură greșită. De aceea, este esențial să urmezi instrucțiunile de spălare furnizate pe eticheta producătorului.

Elastanul este doar unul dintre mai multe amestecuri de materiale adăugate la bumbac, lână sau denim. Alte amestecuri populare includ:

  • poliester ușor de întreținut,
  • poliamidă rezistentă la șifonare (nailon),
  • material acrilic rezistent.

Elastanul și alte amestecuri de materiale nu sunt niciodată componente independente; sunt întotdeauna adăugate altor materiale, atât sintetice, cât și naturale.

Cu toate acestea, atunci când alegi haine din fibre sintetice, se recomandă să alegi mărci de renume precum Ralph Lauren sau Calvin Klein. Deși materialele naturale au avantajele lor – inclusiv protejarea mediului – un amestec de fibre sintetice este uneori necesar pentru a obține confort și durabilitate în îmbrăcăminte. Fibrele sintetice pot fi benefice pentru persoanele alergice la omologii lor naturali.

S-ar putea să te intereseze și acest subiect >>> Pantaloni de damă din in – cum să-i porți și de ce îi iubesc trendsetterii?

Tendințe și Sfaturi
Insta News