MID SEASON SALE până la -30%! Cumpără produse de top la prețuri și mai mici. VEZI MAI MULT
CĂUTARE…

Power dressing – un stil de vestimentație a femeilor puternice sau un mod de a da putere femeilor?

4 min.

Faptul că femeile au o mare putere este de necontestat în zilele noastre. Își deschid cu succes propriile afaceri, participă activ la viața politică, sunt activiste ale căror acțiuni schimbă lumea și cursul istoriei. Dar există oare un stil vestimentar care să le ajute pe femei să reușească? Sau este invers – femeile de succes creează un stil specific care să fie asociat cu ele? Răspunsul la aceste două întrebări se află în explorarea termenului de power dressing. Ce înseamnă acest lucru? Ce influență a avut moda din anii 1980 asupra acestui stil vestimentar? Ce femei sunt considerate icoane ale power dressingului? Și, în final, cum creezi o ținută demnă de femeia de succes din ziua de azi? Află în acest articol.

Costume de damă, rochii tip creion sau sacouri supradimensionate cu umeri lați – power dressingul este un stil care domnește nu doar în afaceri, ci și pe podiumuri. De unde provine și ce înseamnă în mod concret?

MSS

În traducere literală, power dressing nu înseamnă altceva decât îmbrăcăminte puternică. Termenul a apărut în circulație în Statele Unite la mijlocul anilor ’70, dar a câștigat popularitate în anii ’80. Cândva caracteristic mai ales femeilor de afaceri și politice, stilul domnește acum și pe podiumurile marilor designeri și în moda street style. Deși inițial termenul se rezuma la îmbrăcarea femeilor în „uniforme” inspirate clar din moda masculină, care le-ar ajuta să câștige autoritate, respect și putere la locul de muncă (în special în mediile dominate de bărbați), astăzi power dressingul este interpretat în multe alte moduri.

Deși în zilele noastre femeile nu mai trebuie să lupte din greu împotriva discriminării în toate domeniile, conceptul de power dressing și-a făcut loc în vocabularul modei. Astăzi, îmbrăcămintea elegantă a femeilor puternice este mai mult o manifestare a forței feminine, a stimei de sine, a puterii, a autorității sau a succesului. Iar aceste valori, la rândul lor, pot însemna ceva diferit pentru fiecare femeie. Prin urmare, power dressing-ul nu este rezervat doar femeilor de afaceri sau femeilor puternice de pe scena politică. Cu toții ne putem manifesta valoarea prin intermediul hainelor noastre, precum și să ne dăm putere și curaj prin intermediul lor.

Power dressing-ul a atins apogeul în anii ’80, iar moda anilor ’80 a fost plină de idei împrumutate din garderoba bărbaților, folosite de femeile care doreau să schimbe lumea cu vocea lor și să devină egale cu partea masculină a societății. Deci, dacă ești în căutare de inspirație pentru a te îmbrăca în spiritul power dressing-ului, întoarce-te în timp și vezi ce purtau la vremea respectivă Prințesa Diana, Margaret Thatcher și Madonna. Jachetele cu umeri lați, sacourile masculine și pantalonii largi de costum cu mocasini sau oxford sunt întruchiparea unei vestimentații elegante și puternice în acei ani.

Ca și în cazul altor tendințe în modă, atunci când vine vorba de power dressing, punctul de plecare pentru inspirație ar trebui să fie reprezentantele (mai mult sau mai puțin) cunoscute ai acestui mod de a se îmbrăca. Acestea, la rândul lor, pot fi împărțite în cele populare în trecut și cele de astăzi.

Citește și articolul: Cămașa albastră – ținute elegante și casual >>>

Deși conceptul de „power dressing” s-a născut în anii 1970 și a devenit cel mai popular în anii 1980, o privire prin istoria modei feminine arată că ne-am acordat puterea de a ne îmbrăca mult mai devreme. Înainte ca Margaret Thatcher să încânte lumea cu costumele și broșele sale, iar Lady Di să poarte sacouri supradimensionate să devină o emblemă de stil, moștenitoarea, activista și poeta britanică Nancy Cunard a apărut pe scenă în anii 1930, remarcându-se prin purtarea de sacouri masculine sau geci de motociclist cu umeri lați. Pe de altă parte, designerul suprarealist și rivala lui Coco Chanel, Elsa Schiaparelli, a rămas în istoria modei ca o rebelă inovatoare care a fost pioniera unor tendințe precum purtarea de roz îndrăzneț, fermoarele și salopetele.

Anii ’80 nu au fost doar prințesele Diana și Margaret Thatcher, ci și o tânără Hillary Clinton în blazerele sale elegante, lungi până la umeri, Madonna care cânta pe scenă în corsete feministe sau Julia Roberts care accepta premii de film în costume bărbătești. Hainele lui Joan Collins din „Dinastia”, ale lui Oprah Winfrey de pe marele ecran și ale supermodelului Cindy Crawford, cu stilul său „after hours”, pot fi, de asemenea, o sursă de inspirație din acea perioadă.

Ce femei de succes sunt inspirațiile moderne când vine vorba de power dressing? Fără îndoială, este Lady Gaga, care își demonstrează încrederea în sine cu tocuri foarte înalte. Este vorba, de asemenea, de Phoebe Philo, care închide show-urile Celine în pantaloni de costum pentru bărbați. Este Victoria Beckham și sacourile ei cu linii de umeri exagerate. Este Elisabetta Franchi care creează rochii cu croieli de sacouri lungi. Este de asemenea, Claire Underwood, un personaj fictiv din House of cards, și Amal Clooney în fuste creion.

Cunoști proverbul englezesc „fake it till you make it”? În traducere liberă, înseamnă „să te prefaci că faci ceva până când reușești”. Când vine vorba de vestimentația femeilor puternice, aceasta are propria semnificație. Este vorba despre crearea imaginii unei femei de succes înainte de a o obține. Este o modalitate foarte bună de a te ajuta să te simți puternică, să te prezinți într-o manieră profesională și… să reușești. Power dressing-ul funcționează, de asemenea, ca un element de zi cu zi pentru a conferi putere femeilor în afaceri, politică și în alte domenii în care acestea se confruntă cu provocări zilnice.

Deci, cum creezi un stil vestimentar puternic? Tot ce trebuie să faci este să găsești în garderoba ta câteva articole care, atunci când sunt asortate, creează un look demn de o femeie de succes. Aceste articole sunt:

  1. Sacoul feminin
  1. Sacoul tip boyfriend sau oversize
  1. Cămașa albă sau albastră
  1. Costumul cu sacou și fustă
  1. Fusta tip creion
  1. Trenciul clasic
  1. Pantofii cu toc
  1. Rochia în stil business
Tendințe și Sfaturi
Insta News